Reviews

Babboe Bakfiets Review (Babboe Curve Mountain vs Babboe Curve-e)

Jazeker, toen ik dit vertelde aan vrienden en familie moesten er een aantal lachen. Het andere deel gelooft me denk ik nog steeds niet dat ik een bakfiets wil gaan kopen.

Vandaag zijn we naar de testdag geweest bij Babboe in Amersfoort, hier hebben we een testrondje gemaakt op 2 modellen: Curve-e en de Curv-e Mountain. Beide zijn electrische bakfietsen met als grootste verschil dat de Mountain een iets sterkere ondersteuning biedt en deze een middenmotor heeft. Hieronder vind je mijn verschillen die ik ermee heb ondervonden.

Goed om te vermelden is dat ik dit bericht op eigen initiatief schrijf en ik geen sponsoring heb gekregen. Zelfs geen korting. De voordeligste prijs die je m.i. kunt krijgen vertel ik onderin het artikel wat meer over.

Babboe Curve Mountain

Als eerste gingen we rijden op deze fiets, grijs van kleur en 3 wielen. De curve is één van de modellen die ze aanbieden met 3 wielen. Het wegrijden ging soepen, en het voelde eigenlijk meteen vertrouwd.

Voor de mensen die wel eens op de testdag zijn geweest bij babboe, de bochten zijn scherp (90 graden) om hun kantoor heen. Dat was in de eerste bocht wel eng. Je bent op zo’n bakfiets met 3 wielen toch wat minder flexibel dan een op twee wielen.

Middenmotor met Krachtsensor

De trapondersteuning voelt fijn, hij lijkt te ondersteunen hoe hard je trapt, wat een kenmerk is voor een goede middenmotor. Let er goed op dat er een trapsensor inzit, die “meet” hoe hard je trapt. Stel je trapt op 60%, dan geeft de motor ook 60% van zijn huidige kracht door op de motor. Zo voelt het natuurlijk en is het niet een kunstmatige ondersteuning.

Een voorbeeld waar iedereen zich wellicht in kan herkennen:

Met sensor: Je trapt op 40% en het voelt alsof iemand op jouw snelheid meeloopt en je in je rug duwt.

Zonder sensor: Dit voelt alsof je op 40% trapt en iemand de gehele ondersteuning een duw in je rug geeft en dus niet geleidelijk meeloopt. Dit voelt voor mij kunstmatig aan en dus niet fijn. Maar ik denk dat hier wel goed aan gewend kan worden!

Voordelen

+ Middenmotor met krachtsensor
+ Schijnbaar meer vermogen (niet kunnen testen)
+ Traploze versnellingen (volgens mij voel je dan niet die schokken tijden het schakelen). Zelf heb ik hem gewoon in zijn zwaarste versnelling laten staan en gespeeld met de hogere ondersteuning bij wegrijden
+ Je kunt blijven zitten bij een stoplicht (bij beide)
+ Accu zit onder het bankje

Minpunten

– Prijs (+ € 1100,- duurder vergelen met de niet-mountain)
– Geen bagagedrager (wel tegen meerprijs)
– Levertijd 2 weken langer (totaal nu 8-9 weken)
– Accu zit onder het bankje (óók een nadeel wellicht?)

Babboe Curve-e (niet mountain)

Na de mountain heb ik één rondje gefietst op de normale. Ik liep een beetje te klote met de juiste stand vinden, doordat hij dus alleen werkt op een rotatiesensor (of je trapper rond gaat) komt de ondersteuning pas ná de eerste keer rond gaan met de trapper én komt hij in volle vaart helpen.

Het hele rondje ben ik bezig geweest met de juiste stand en versnelling zoeken, want versnellingen gebruiken leek wel een must op deze fiets om het soepel te laten verlopen. Bij de laatste bocht was ik zo druk bezig dat ik op 2 wielen door de bocht ging (echt waar!). Dit was dus niet mijn fiets.

Bovenstaande geldt alleen voor mij, want hij biedt dezelfde ruimte, wél standaard een bagagedrager en heeft ook een motor én versnellingen. Deze motor zit in het achterwiel waardoor de kracht ook een beetje van achter komt.

Hij is wel ruim € 1000,- goedkoper, dus het is zeker een alternatief als je kunt wennen aan bovenstaande punten, uiteindelijk ben ik er van overtuigd dat dit wennen hieraan geen probleem is en je ook een hele vette bakfiets in huis haalt! Zie je de kinderen al lekker chillen in de bakfiets? Ik wel!

Voordelen

+ Stuk voordeliger (ruim € 1100,-)
+ Standaard een bagagedrager
+ Accu zit in de bagagedrager, daardoor wat makkelijker bereikbaar met opladen

Minpunten

– Geen middenmotor met krachtsensor, dat is het grootste verschil
– Levertijd (5-6 weken!)

Conclusie

De conclusie is dat je met een oneindig budget een betere bakfiets hebt aan de Mountain, maar het prijsverschil wel erg groot is. Of je het dat waard vind is iets wat je zelf moet ondervinden. Ik zou dus zeker niet blind varen op mijn ervaringen. Het is een grote (maar m.i. leuke) aankoop, maar ga alsjeblieft lekker testen bij een testdag! Daar zijn ze voor.

De restwaarde ligt op de Babboe bakfietsen vrij hoog (zeker nu ze leveringsproblemen hebben). Het is dus ook misschien iets om mee te nemen in je beslissing.

Korting

Korting, dat geven ze simpelweg gewoon (bijna) niet. Doordat ze als enige hun eigen fietsen verkopen hebben ze daarin een soort “monopoly”. Qua prijs zitten ze een beetje in het midden vergeleken met andere merken, dus misschien hebben ze standaard een eerlijke prijs.

Ik heb wat onderzoek gedaan en de beste korting die je kunt krijgen is via de Prénatal. Bij aankoop boven de 50€ krijg je daar ene boekje mee met een flyer voor € 180,- korting op de bakfiets. Dat is de grootste korting die ik gevonden kreeg.

Met blackfriday hebben ze op beperkte aantallen 10% korting gehad afgelopen jaar en soms krijg je (meer dan €180) aan accessoires erbij.

Al met al hebben wij gekozen voor een houtkleurige Babboe Curve Mountain en moeten we 8 – 9 weken wachten, dat is écht een groot nadeel en is eigenlijk wel een grote domper op zo’n grote aankoop. Het heeft dus zeker een zwart randje zo’n aankoop.

Papa Ron

@paparon.nl

Meer zoals “Babboe Bakfiets Review (Babboe Curve Mountain vs Babboe Curve-e)”

Meer “Reviews” berichten

Wat anderen zeggen over "Babboe Bakfiets Review (Babboe Curve Mountain vs Babboe Curve-e)"

0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meld jezelf aan voor mijn nieuwsbrief

Ontvang de leukste blogs en beste aanbiedingen in jouw e-mail.