Lijkt het jouw leuk om een keer zelf magisch zand te maken? Ik heb dit op 2 verschillende manieren geprobeerd te maken. Hieronder leg ik uit wat het is, wat je nodig hebt om te maken en vertel ik wat ik de beste manier vind.
Wat is kinetisch zand?
Kinetisch wordt ook wel magisch zand genoemd, omdat je dit zand makkelijk aan elkaar kan kneden. Vervolgens kan je er vormpjes mee maken en kan je het zand zelfs snijden.
Omdat het zand goed aan elkaar plakt, is het zand geschikt om binnen mee te spelen en geeft het weinig troep.
Magic sand van speelzand maken
Er zijn verschillende manieren om zelf magisch zand te maken. Ik heb twee methodes geprobeerd waarvan de eerste met speelzand is.
Wat heb je nodig?
- Speelzand 500 gram
- Maizena 4 eetlepels
- Water
- Afwasmiddel
- 2 bakken om te mengen
- Lepel
Stap 1
Voeg de eetlepels maizena toe aan het speelzand, roer dit door tot het 1 geheel is geworden en de maizena niet meer zichtbaar is.
Stap 2
Voeg bij het water afwasmiddel en roer dit door elkaar tot het gaat schuimen. Voeg vervolgens lepel voor lepel het water toe aan het zand.
er z
Als het zand te nat is zoals je op onderstaande foto ziet. Plakt het nog te veel aan je handen. Voeg dan wat extra maizena toe. Is het zand nog te droog voeg dan nog water met zeepsop toe.
Als de verhouding goed is tussen het water en zand blijft het zand wel aan elkaar plakken, maar niet meer zoveel aan je handen. Nu kan je er leuke vormpjes mee vullen maar kan je er ook mee kneden.
Bewaar het zand in een luchtdichte zak of bak.
Magic sand van eetbare producten maken
Kleine kinderen willen van alles in hun mond stoppen en dan is kinetisch zand niet heel handig. Er is dus ook een “eetbare” versie om magisch zand te maken. Het is niet de bedoeling om echt te gaan eten, maar als ze per ongeluk iets binnen krijgen is dat niet erg.
Wat heb je nodig?
- Baking soda 200 gram
- Suiker 100 gram
- Maizena 100 gram
- Water
- Lepel
- Bak
- Kleurstof (optioneel)
Stap 1
Voeg de baking soda, het suiker en de maizena samen toe aan 1 bak. Roer dit door zodat alles goed door elkaar is.
Stap 2
Voeg het water toe, dit doe je lepel voor lepel. Zoals je op bovenstaande foto kan zien. Kan je er voor kiezen om een kleurstof aan het water toe te voegen.
De hoeveelheid water heb ik op gevoel gedaan. Zoals je hieronder kan zien, is het goed wanneer je er balletjes van kunt kneden.
Bewaar het zand van deze methode in de koelkast.
Conclusie
Vooral Tobias vond de 2e methode erg leuk om mee te spelen. Dit was vooral door de kleur die er aan toegevoegd was. Zelf vond ik het nog erg korrelig en lijkt het meer op normaal zand. Wel kan je er balletjes van kneden.
Qua structuur lijkt de eerste methode (met het speelzand) meer op kinetisch zand. Wel blijft hij erg naar zeepsop ruiken en blijft deze vochtig. In de houten speelbak durf ik hier niet mee te spelen. Deze plastic speelbak is een goed alternatief om mee te spelen.
Conclusie: beide is erg leuk om mee te spelen, maar de methode met speelzand lijkt meer op magisch zand. Het is erg leuk om een keer (samen) te maken, maar het blijft toch anders dan het magische zand uit de winkel.
Is het niet gelukt of wil je kinetisch zand kopen? Klik dan hier. (je wordt doorgestuurd naar Bol.com)
0 Reacties