Pretparken

Kinderpretpark Julianatoren

Julianatoren is een pretpark in Apeldoorn, het onderscheid zich door zich te richten op kinderen tot 10 jaar. Het is een compact park wat ook met korte kinderbeentjes goed te belopen is. Ondanks het feit dat het park compact is valt er meer dan genoeg te beleven.

Ons gezelschap

Het gezelschap waarmee wij het park bezochten was met 4 volwassenen (Nicole, haar moeder, haar zus en ikzelf), Tobias (2 jaar en 10 maanden), Sophia (1 jaar en 11 maanden) en Oliva (3 maanden). Voor Olivia was er buiten de kinderwagen niets te beleven, dus die laat ik voor nu even buiten beschouwing haha.

Parkeren

Ieder bezoekje begint met de weg ernaartoe en het parkeren. Julianatoren is gelegen in Apeldoorn en ligt dus redelijk centraal in Nederland. Wij moesten vanuit Drunen 1 uur en 15 minuten rijden, maar dat is natuurlijk voor iedereen verschillend.

Het park heeft 2 parkeerterreinen: P1 en P2. Toen wij ons eerste bezoek brachten op een Zondag had ik eigenlijk verwacht dat we konden aansluiten richting P2, maar dat viel gelukkig mee. We hadden een heerlijk plekje op P1 en konden zo doorlopen naar de ingang.

Bij drukte: P2 en de pendelbus

Op bevrijdingsdag maakte we een tweede bezoek en moesten toen helaas al vrij vroeg (11:15) aansluiten bij P2. Dit ligt op een kleine loopafstand (+- 15 minuten) door een bospad, dat pad zelf vond Nicole wat minder toegankelijk voor kinderwagens. Mocht je kinderwagen of buggy wat kleinere wielen hebben dan kan het misschien slim zijn om even om te lopen via de rotonde en dan het fietspad te volgen. Het zal maar een paar minuten extra lopen zijn.

Naast de benenwagen rijdt er ook een pendelbus, deze zet je recht voor de ingang van het park af en rijdt redelijk frequent. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat hij in de middag pas vanaf 15:00 terugrijdt. Mocht je het park eerder willen verlaten dan moet je dus lopen.

Voor onszelf kan het misschien als straf voelen om de pendelbus te moeten pakken, de kinderen genoten zelfs van het busritje!

Parkeerkosten

Parkeren kost op beide parkeerterreinen € 10,-. Je dient hiervoor bij de kassa een muntje te kopen, doe dit bij het kopen van je tickets of halverwege de dag. Na sluitingstijd kan het wel eens lang duren.

Elektrisch laden kan op 6 plekken op P1. Starttarief € 2,50 en daarna € 0,60 p/KWH.

Entree(prijzen)

Vanuit de parkeerplaats gaat we door naar de kassa. Bij de entree zijn er 2 verschillende rijen: de kassa-rij en de rij voor mensen met een abonnement of e-ticket. Heb je dus een ticket online besteld, kies dan de goede rij want die gaat vaak een stuk sneller dan de rij met de kassa’s.

De entreeprijs van € 26,50 per persoon geldt voor personen van 2 jaar en ouder. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen.

Betalen voor 2 jaar en ouder, dat is vroeg? De reden dat je moet betalen vanaf 2 jaar heeft te maken met het feit dat je vanaf die leeftijd ook écht dingen kan doen in het park. Mijn inziens is dat voor Julianatoren een eerlijke keuze.

Gezinsabonnement

Naast losse tickets en abonnementen per persoon (€ 75,- per persoon per jaar) bieden ze ook een gezinsabonnement aan: Voor € 250,- per jaar heb je toegang voor iedereen in je gezin (en/of inwonend is op hetzelfde adres) en 4 grootouders. Ook zit parkeren inbegrepen.

Per persoon krijg je een losse pas, dus opa en oma kunnen ook lekker naar het park met de kids zonder dat de ouders erbij zijn. Zelf kozen wij voor het gezinsabonnement.

Het park: de eerste indruk

Nu we de kassa’s voorbij zijn en onze eerste stap in het park gezet hebben ben ik meteen vrolijk. Er hangt een lekker sfeertje en nadat je de hoek omloopt bij de kassa zie je, naast de gebruikelijke merchandise, meteen een aantal vrolijke attracties.

Naast de vrolijke attracties hangt er ook een leuke, veilige en vrolijke sfeer. Het is niet iets wat je perse kan meten, maar het voelt goed. M’n oog valt meteen op een kleine variant van draaiende theekopjes en een autobaan met dino’s.

Al met al een toffe eerste indruk en we lopen door naar de eerste attractie: Jul’s Stones baan. Dat is een korte autobaan die rondjes rijdt. Tobias én Sophia mogen ermee in. Papa zit lekker achter ze en zij mogen de wagen “besturen”.

Attracties

Nu we de eerste attractie uit komen rollen – dat viel gelukkig wel mee, het was kind-vriendelijk – besloten we de attractie gelijk nog maar een keer te doen. Daarna is het toch echt tijd voor de volgende attracties.

Door het park loopt een soort centrale strook vanaf waar je de attracties kan bezoeken. Dit geeft het park best veel overzicht en vanaf daar maken we een plan voor de volgende attractie, dat wordt overigens het reuzenrad.

Julianatoren splitst haar attracties op in verschillende gradaties:

 • Stoer
 • Familie
 • Allerkleinste
 • Speeltoestellen

De keuze aan attracties is werkelijk fenomenaal:

 • Safari-autootjes
 • 2 achterbanen (er is zelfs een nieuwe achtbaan geopend enkele weken geleden)
 • Reuzenrad
 • Bootjes (in de ochtend voor jonge kinderen en in de middag om elkaar nat te spuiten en te botsen)
 • Draaimolen
 • Glijbaan met kleedjes (inclusief één glijbaar ernaast die enorm hard gaat!)
 • Botsautootjes
 • Ronddaaiende luchtballonnen op grote hoogte
Vanuit het reuzenrad richting een aantal attracties gekeken. Hier zie je vooral de wat spannendere attracties.

Vanaf 2 jaar (tot een jaar of 10) valt er eigenlijk voor iedere leeftijd wel iets te beleven. Hieronder staan wat foto’s van verschillende soorten attracties, eigenlijk is het teveel om op te noemen.

De attracties die we met Tobias hebben bezocht, en dus echt peutervriendelijk zijn, zijn op dit moment:

 • Brandweerspel (“besturen” of “spuiten”)
 • Dino’s tour
 • Vliegende bus
 • De glijbaan met matjes
 • Reuzenrad
 • Paardenbaan (zijn favoriet)
 • Safaribaan
 • Kabouterwonderland
 • Jul’s Stones baan
 • Olifantenmolen

Naast de attracties heeft hij ook genoten van de losse speeltoestellen en trampolines.

Mocht je de volledige lijst met attracties willen zien en kijken in welke attracties jullie kind(eren) mogen, dan kan je op de site van Julianatoren de volledige lijst vinden. Klik hier om naar de website te gaan.

Theater & Show

Naast attracties zijn er ook een aantal figuren waarom het park draait: Jul, Julia, Dino’s & Cas de Texas ranger. Er zijn (meer dan) genoeg shows om je daarmee eigenlijk al een hele dag te vermaken. Achterin het park is namelijk een groot (buiten)podium waar ze tijdens de middag elkaar in snel tempo opvolgen.

Wachttijden

Het voordeel van de shows is dat het op dat moment bij de attracties weer wat rustiger is, dus mocht je niet lang willen wachten dan kán dat het moment zijn om je favoriete attracties te bezoeken.

In het algemeen vonden wij de wachttijden overigens wel meevallen, ook op de dag dat we op P2 moesten parkeren en het dus “gezellig druk” was. De wachttijden verschillen natuurlijk een beetje per attractie, maar langer dan 20 minuten hebben we niet staan wachten. De langste wachtrij die wij hebben meegemaakt was bij het reuzenrad.

De ervaring leert ons wel dat het soms verstandig is een attractie soms even over te slaan en later terug te komen, de wachttijden bewegen een beetje als een golf en het ene moment kan een attractie heel druk zijn, terwijl je een uur later zo kan doorlopen.

Eten en drinken

Het eten en drinken in het park is best goed verzorgd en de wachttijden vallen voor pretpark begrippen reuze mee. Ook hier geldt dat het soms druk is en daarna weer helemaal niet.

We hebben 1 keer gemerkt dat het even helemaal in de soep liep (figuurlijk dan) en toen waren we wel even aan het wachten. Achteraf merkte ik op dat ze even alles aan het wegwerken waren voordat ze nieuwe bestellingen aannamen, misschien hadden ze beter om hulp kunnen vragen bij collega’s, maar het valt te prijzen dat ze de moeite nemen om even helemaal weer op de rit te komen. Ondanks dat het resulteerde in een wachttijd van meer dan 20 minuten.

Bij het tweede bezoek ging het overigens vlotter (ondanks dat het drukker was) en stond ik binnen 5 minuten met mijn portie saté en stokbrood weer aan tafel.

De prijzen vind ik wel aan de hoge kant, met name de poffertjes zouden wel wat goedkoper mogen. 10 stuks heeft een prijs van € 5,50. Kwalitatief zijn we wel goed, maar echt vol zit je niet na 10 poffertjes.

Personeel & gastvrijheid

Ik overdrijf niet als ik zeg dat het grootste deel van het personeel een hele dikke vette voldoende scoort op gastvrijheid. Vooral bij de attracties staat wat ouder personeel. Navraag heeft mij geleerd dat dit veelal gepensioneerde mensen op tijdelijk contract zijn. Dat zij het nog écht voor hun plezier doen is te merken, ze doen het onwijs leuk met de ouders en de kindjes. Als ik iets graag wil uitlichten in deze review is dat deze personen stuk voor stuk toppers zijn!

Bij de horeca word je ook vriendelijk geholpen, dus ook zij scoren een meer dan voldoende.

Julianatoren review: Conclusie

Zoals jullie hierboven kunnen lezen kan ik in mijn conclusie kort zijn. Heb je kinderen tussen de 3 en 6 jaar dan moet je dit park eigenlijk zeker een keer bezoeken. Ik ben er haast van overtuigd dat als de reistijd meevalt je kan zwichten voor een abonnement. Bewaar je kaart goed, deze kun je dezelfde dag nog inwisselen als korting op een abonnement.

Zijn je kinderen ouder dan 10 dan kan je dit park denk ik wel overslaan. Ondanks dat ze zich prima zullen vermaken, er zijn voor die leeftijd leukere parken.

Onze kinderen zijn nog lang niet zo oud, dus wij komen dus zeker terug naar dit park. Dat moet ook wel, want we mogen nog een jaar naar binnen!

Dit artikel is niet gesponsord en wij hebben zelf betaald voor ons abonnement.

Tobias op zijn favoriete attractie.
Plattegrond van het pretpark.

Meld jezelf aan voor mijn nieuwsbrief

Ontvang de leukste blogs en beste aanbiedingen in jouw e-mail.